In onze praktijk vindt u alle specialisaties
binnen de fysiotherapie onder een dak!

Oncologie fysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich op de behandeling van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker.

Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Ik heb na een twee jarige post-HBO opleiding de kennis, de vaardigheden en de competenties verworven die nodig zijn bij de (complexe) problematiek van deze patiëntengroep. Van belang hierbij is te weten wanneer een patiënt in aanmerking komt voor oncologiefysiotherapie.

Als oncologiefysiotherapeut kan ik de behandeling starten in de curatieve fase, in de herstelfase, in de palliatieve fase en in de terminale fase. Kwaliteit van leven en wens van de patiënt staan centraal.

Ook kan een oncologische patiënt met een gerichte vraagstelling voor een eenmalig consult naar mij verwezen worden.

In de laatste jaren komt uit onderzoek naar voren dat bewegen een positief effect kan hebben op het lichamelijke en psychologische functioneren van de patiënt. Aanhoudende vermoeidheid kan een oorzaak hebben in o.a. angst, depressie en fysieke inactiviteit. Mijn doelstelling is om de oncologische patiënt goed te begeleiden, bijvoorbeeld met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Copyright 2024 Fysiotherapie Weerijs | Alle rechten en typefouten voorbehouden | WordPress website: Altyd internetdiensten