In onze praktijk vindt u alle specialisaties
binnen de fysiotherapie onder een dak!

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage, of oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiƫnten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage, een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeem fysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Er wordt vaak samengewerkt met andere disciplines, zoals oncologen en chirurgen, zowel in ziekenhuizen als particuliere praktijken. Vaak zijn zij ook degenen die de patiƫnt doorverwijzen. De oedeemfysiotherapeut is net als andere disciplines in de fysiotherapie, rechtstreeks toegankelijk.

Sinds 2010 is de oedeemfysiotherapeut van fysiotherapiepraktijk de Weerijs tevens afgestudeerd als oncologiefysiotherapeut.

Voor meer informatie hierover: WWW.FYNEON.NL

fysionetwerk

Copyright 2024 Fysiotherapie Weerijs | Alle rechten en typefouten voorbehouden | WordPress website: Altyd internetdiensten